Gå til innhold

Nortura kutter hermetikk for miljøet

Nortura har investert 50 millioner kroner i ny pakketeknologi og bytter ut emballasjen til nesten 4 millioner hermetikkbokser med kartong for langtidsholdbar mat. Det kutter CO2-utslippene fra emballasjen med inntil 80 prosent.

Bogskinke Gilde Tetra

Kjente produkter som Joika, Gilde Bog, Prior Kylling og Snurring kommer nå i ny emballasje. Teknologien bak heter Tetra Recart og er utviklet av det svenske selskapet Tetra Pak. Nortura er første produsent i verden til å introdusere rene kjøttprodukter med denne emballasjen.

– Nortura har ambisiøse målsettinger for å redusere vårt klimaavtrykk og vi ser kontinuerlig etter nye måter å bli mer bærekraftige på. Å investere i klimasmart emballasje er derfor en prioritet for oss, sier Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura.

Hermetikkboksen har en over 200 år gammel historie. Byttet til de nye kartongene reduserer klimautslippene med inntil 80 prosent. Fordi den nye emballasjen er vesentlig mer plasseffektiv, vil det bli færre biler på veiene. Bare på inntransport av emballasjen vil man spare 9 av 10 lastebiler sammenlignet med i dag.

I 2019 produserte Nortura 3,8 millioner av disse hermetikkproduktene, tilsvarende 300 000 kg metall. Tetra Recart-kartongen er laget av fornybar råvare og kommer fra miljøsertifiserte skoger. Den er resirkulerbar og enkel å kildesortere som papp.

– Med så store volum som vi årlig selger av disse produktene, så er det et stort miljøbidrag når vi nå endrer emballasjen, sier Panengstuen.

De ikoniske produktene vil fortsatt ha den samme gode smaken, men enkelte vil kanskje oppleve produktene som friskere og mer delikate. Joika fyller 60 år i 2020 og er, sammen med Gilde Bog, blant de største produktene i denne produktkategorien.

– Dette er et viktig satsingsområde for oss, og vi vet det er en ambisjon for handelen å gjøre klimasmarte valg. Nå ser vi flere muligheter i samarbeid med handelen framover, sier Panengstuen.

Visste du at hermetisering er en konserveringsmetode og at alle hermetiserte matvarer, uavhengig av emballasjetype, kan kalles hermetikk?  Tradisjonelt har disse produktene blitt emballert i metallbokser som på folkemunne er det vi kjenner som hermetikk. Vi omtaler derfor vår nye emballasje som kartong, selv om dette er hermetiske produkter.

Tetra Pak er verdens ledende selskap innen matforedlings- og emballasjeløsninger. Tetra Pak samarbeider med kunder og leverandører for å tilby trygge, innovative og miljøvennlige produkter som dekker behovene til millioner av mennesker i over 160 land rundt om i verden hver dag. Les mer på www.tetrapak.no.