Gå til innhold

Møt Nortura på Arendalsuka!

Kan kjøtt produseres bærekraftig? Den 17. august arrangerer vi en dag med kjøtt og bærekraft i fokus.

Mjoskjott beite no025438 Foto Siw Sandberg Holter
Trykk her for å komme til arrangementet på Facebook.

Program

Kl. 10.00 - 10.30
Bærekraftig landbruk: Tar Norges største matprodusenter ansvar?

Staten har gitt Nortura, TINE og Felleskjøpet ansvaret for at det produseres nok egg, melk, kjøtt og korn i Norge.

Nortura, Tine og Felleskjøpet representerer 40 000 bønder over hele landet. Tar landets største matprodusenter ansvar for at produksjonen i fremtiden må skje på naturens premisser og fremtidige generasjoners behov?

Vi utfordrer topplederne på hva de gjør for å sikre trygg og bærekraftig mat for fremtidige generasjoner og om samvirkemodellen kan være nøkkelen for å sikre oppslutning rundt nødvendige tiltak.

Deltakere: Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura, Gunnar Hovland, konsernsjef i Tine og Svenn Ivar Fure, konsernsjef i Felleskjøpet

Kl. 11.00 - 11.30
Don't look up - er vi selvforsynte nok?  

Krig og klimaendringer truer matforsyningen i verden og selvforsyningsgraden i Norge er rekordlav. Bøndene tjener ikke penger, industrien operer med syltynne marginer og kopiprodukter skyver uavhengige norske merkevarer ut av butikkhyllene. I dag er kun halvparten av maten vi spiser produsert i Norge, andelen er enda lavere om vi tar med import av dyrefôr i beregninga.

Vi har invitert politikere for å diskutere hvordan vi kan sikre at vi har nok mat i fremtiden.

Deltagere: TBA

Kl. 12.00 - 12.30
Dyrevelferd - vårt viktigste bærekraftmål?

Regjeringen har varslet en egen stortingsmelding om dyrevelferd, som etter planen skal komme i 2023. Det har skjedd utvikling og endringer siden 2003, da forrige stortingsmelding om dyrevelferd kom.  Vi samler regjeringsparti og opposisjon til å diskutere hva som vil bli viktig i den nye dyrevelferdsmeldinga.  

Deltagere: TBA

Kl. 13.00 - 13.30
Ku-rap til besvær: hva gjør vi for å redusere metan fra landbruket?

Drøvtyggerne står for over halvparten av klimagassutslippene i landbruket, og metangass er her den viktigste klimagassen. Reduserte utslipp av metan vil gi en rask effekt i forhold til global oppvarming, samtidig som det vil gjøre oss mindre avhengige av negative utslipp i fremtiden.

Men hvordan kan man kutte utslipp fra levende dyr?

Samvirkene og eksperter diskuterer tiltak og ser på løsningene for hvordan vi kan redusere metanutslipp i landbruket.

Deltagere: TBA

Kl. 14.00 - 14.30
Ku eller kålrabi? 

Er EAT og Nortura som hund og katt, eller er det grunnlag for en konstruktiv dialog om bærekraft mellom organisasjonene? Kan kjøtt og bærekraft gå hånd i hånd og hvordan skal vi innrette matproduksjonen i Norge?

EAT grunnlegger og leder Gunhild Stordalen møter Norturas styreleder Trine Hasvang Vaag for en dialog om fremtiden består av ku eller kålrabi – eller kanskje begge deler?

Deltagere: EAT gründer Gunhild Stordalen, Styreleder i Nortura Trine Hasvang Vaag. Dialogsamtalen ledes av Kim Gabrielli, Adm. Dir i UN Global Compact Norge

Kl. 15.00 - 15.30
Speakers corner: Kan kjøtt produseres bærekraftig? Si din mening!

I mai inviterte Nortura klimaminister Espen Barth Eide, Fremtiden i våre hender, Dyrevernalliansen og ungdomsorganisasjonen SPIRE til et dialogmøte om kjøtt og bærekraft på Litteraturhuset. Vi fortsetter suksessen og inviterer til dialog i Arendal om samme tema.

Kort innledning om Norturas strategi for bærekraft, før vi åpner opp for synspunkter og innspill fra tilhørerne.

Tror du kjøtt noen gang kan bli bærekraftig? Kom og si din mening!

Kl. 16.00 - 16.30
Speed dating – Disruptive løsninger fra landbruket

Vi inviterer innovative bedrifter og bønder til speed-dating. De får tre minutter for å vise frem løsninger som kutter klimautslipp, styrker dyrevelferd og styrker naturmangfoldet.

Velkommen til en dag med kjøtt og bærekraft i fokus!