Gå til innhold

Tilsetningsstoffer

I Norge er vi svært strenge med bruk av tilsetningsstoffer i maten. I Nortura spør vi oss alltid om de stoffene vi bruker i ulike produkter faktisk er nødvendige.

Vi bruker bare de tilsetningsstoffene som våre fagfolk mener er nødvendige for det enkelte produktets mattrygghet og kvalitet. Vi holder oss oppdatert på forskning, og tar grep hvis nye studier viser at det kan være nødvendig.

Av et føre-var-prinsipp fjernet Nortura i 2021 blant annet det omdiskuterte tilsetningsstoffet karragenan (E407) fra alle våre posteier, og høsten 2022 skal det være helt ute av produksjon.

OBS: Selv om karragenan (E407) ikke lenger brukes i produkter fra Gilde og Prior vil enkelte produkter fortsatt være merket med tilsetningsstoffet på produktemballasjen, selv om det ikke finnes i produktet. Bakgrunnen for dette er at vi ønsker å bruke opp ferdig trykket emballasje. 

Hva er E-stoffer?

Tilsetningsstoffer eller E-stoffer som det også kalles, er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarhet, gi smak, konsistens eller farge. Bokstaven E står for at stoffene er EU-godkjente, og sier ingenting om stoffets opprinnelse eller egenskaper. Kun godkjente tilsetningsstoffer er lov å bruke i mat. Godkjenning blir gitt hvis det foreligger tilstrekkelige vitenskapelige undersøkelser som viser at stoffet ikke er helseskadelig. Buk av tilsetningsstoffer er nøye regulert gjennom tilsetningsstoff-forskriften og kan kun brukes i bestemte mengder.